cultură, naţionalism, opinii, social, tura vura

Furia nationalismului

Sunt din ce in ce mai multe voci care acuza protestantismul de subminarea Romaniei!  Dar uita, inca de la plecare, ca traiesc intr-o Romania care-si datoreaza, in inima ei, in Transilvania civilizatia tocmai staruintei si influentei protestantismului germanic, evanghelic in special si catolicismului si protestantismului habsburgic si austro – ungar.
Ne laudam ca suntem ardeleni, dar nu prea aud laudandu-ne cu Avram Iancu, cu personalitati ci mai degraba cu orase ca Sibiu, Brasov, Alba Iulia si mai ales Cluj. Locuri pline de influenta care vine din afara. Le numim civilizate, curate…iar asta nu se datoreaza exclusiv romanilor ci mai degraba minoritatilor. Ne aparam credinta stramoseasca, dar plangem parasirea acestor locuri de catre sasi. Romani crestini ortodoxi jelitori de sasi, dar cu toate astea protestantii sunt sectanti si rau-voitori.
Clujul ramane capitala culturala si de bun simt a Transilvaniei, dar colonistii sasi l-au numit Castrum Clus sau mai tarziu Klausenburg. Ne mai deranjeaza ca se numeste si Kolozsvar. Dar, cu cateva exceptii, (cladirile construite dupa 1890 – 1900 – arhitectura romaneasca sau neoclasic romaneasca – e cazul si Brasovului) cele mai impunatoare raman cladirile maghiare si habsburgice ce se afla in jurul Pietei Unirii. Mai ne si pozam cu Matei Corvin, ne convine sa-l asimilam ca pe jumatate roman.
Iar ungurii sunt catolici/romano-catolici, reforamati, lutherani, unitarieni…injuram la ei de numa, dar si reciproca e valabila. Le purtam un respect deosebit sasilor, un sas urma sa fie prim ministrul Romaniei, intr-o alianta conjuncturala si disperata. Vorbiti cu ura de unguri – dar se uita ca Tg Mures a fost un refugiu al intelectualilor in timpul comunistilor, dar tot Tg Mures a fsot scena evenimentelor de acum 20 de ani, a conflictului deschis intre maghiari si romani. E adevarat, ca nici independenta tinutului secuiesc nu este una sanatoasa…in cazul asta, vorba romanului: “rade ciob de oala sparta”. Nu ne sunt superiori si traim in aceleasi vremuri grele si ticaloase, impreun-dezbinatoare! “CFR” e al ungurilor si “U” al romanilor! Ce sa zicem de americani, care in ultimii 50 de ani, au luat premiile Nobel, inmare parte cu oameni de stiinta sau oameni de cultura care au primit cetatenia amaericana, fara sa se nasca in SUA, dar nu zic niciodata ca premiul pentru medicina este al romanilor ci dimpotriva, este al americanilor.
Cetatea Alba Iulia –  minunatul meu oras de suflet – isi trage numele tot de la un maghiar Gyula sau Jula! Bastioanele si peretii grosi ai cetatii au fost construiti, nu-i asa, tot de romanii evavliosi si care au stamoseasca credinta! Foaie verde si-o aluna! De ce refuzam sa ne identificam cu miorita cea precrestina si mai noi devenim cautatori ai valorii romanesti in ortodoxie. Lucru, in sine exceptional! Frumusetea si incarcatura unei manastiri nu va fi egalata niciodata de salile protestante. Cu cateva exceptii, nu gasesti mari diferente intre o sala de cinema sau teatru (mai anost) si salile de cult protestante. O spune un om cu orientare neoprotestanta, dar care nu neaga si nu neglijeaza valorile bisericilor traditionale, in special crestin ortodoxe – in care am fost crescut si al carui filon nu a disparut si nu va disparea niciodata. Imi asum identitatea neoprotestanta dar nu-mi neg afinitatile culturale si religioase in care m-am nascut si de care, intr-o oarecare masura, am avut parte. Dar pana la un dezechilibru ata de evident in a acuza fara discernamant protestantismul si ca ar avea o misiune oculta, are de-a face fie cu o lipsa de cultura in acest domeniu, ori cu lipsa de interes si atunci acuzi fara noima fie cu o situatie, care prin virulenta acuzatiilor nu prea mai are de a face cu ortodoxia ci cu ura rasiala si religioasa. Se supara ca au atitudini neonaziste? Faptul ca le neaga si nu le recunosca, asta nu inseamna ca nu ai aceeasi atitudine!
Sibiu – marturia clara a influentei protestante atat in civilizatia cat si in cultura transilvaneana. Mai este nevoie sa amintesc edificile baroce si bisericile evanghelice? Astia nu erau sectanti, nu-i asa?! Cisnadie, Cisnadioara va spune ceva!? Deplangem plecarea sasilor, dar totusi noi suntem romani care tinem la glia asta fecunda, dar tratata ca o femeie stearpa, ca nu cumva sa ne fie vanduta de sectanti.
Brasovul – un oras minunat, dar un oras bogat datorita sasilor! Piata Sfatului, Biserica Neagra, Cetatea, Scheii…amprenta cui o poarta? Si cu toate astea de ce in Brasov se poate de armonie si altundeva mai putin? De ce brasovenii nascuti aici nu injura ungurii, de ce o fac doar cei care sunt veniti in Brasov, de prin Moldova si Muntenia, cu precadere! E o realitate, nu e un sofism. De ce personalitati marcante sunt respectate aici indiferent de originea etnica sau religioasa. Honterus – teologul protestant, Andrei Saguna, familia Mureseanu, etc! Spiritualitatea romaneasca, profund ortodoxa, s-a impletit de minune aici cu pragmatismul protestant si inclinatia spre dezvoltare urbana, culturala a protestantilor. In Brasov – gasim oarecum o imbinare intre “etica protestanta si spiritul capitalismului” sa-l amintim pe Weber si spiritualitatea ortodoxa. De ce Arsenie Boca e respectat si de brasovenii protestanti si de cei ortodoxi?
Multi sustin ca nu intamplator Sf. Andrei a poposit pe meleaguri romanesti sau “daco – romane”, ca niciuna nici alta nu era. Romania a devenit si Gradina Maicii Domnului! Nu vorbesc cu ironie despre lucrurile aceste si nu sunt nici defaimatorul unei teologii sapientiale. Dar daca gandim asa, inseamna ca – sarpele ispititor din Romania, Gradina viitor edenica a Maicii Domnului, a fost un protestant care a amagit o parte din poporul roman si l-a facut sa se departeze de dreapta credinta. Sarpele e lung, alunecos, pagan, a dus la separare, deci sectant si prin urmare satanic! Sectele sunt satanice in viziunea ultraortodoxilor! Ei sunt ca si huliganii de pe stadioane…fac un deserviciu si ortodoxiei si umanismului, ca nu-i asa sunt si oameni de cultura – ironia, in cazul asta nu mi-o neg!
Uitam un lucru si anume ca influentele asupra noastre avute de  alte natiuni ortodoxe sunt evidente doar on cele mai sarace regiuni din Romania (Moldova, Oltenia si intr-o oarecare masura Dobrogea…chiar daca aici e vorba si d einfluenta tara, musulmana)!
‘Neata romani! V-ati plictisit sa trageti ciulul si deodata gasim dusmani peste tot! Nu va mai regasiti stima de sine in propria natiune decat lovind si vazand conspiratii peste tot! I-am luat la rand, in numele ortodoxiei si a romanismului pe tigani, unguri, evrei si acum ne luam de protestanti care vor sa umple tara de sectarim.
Acum nu se mai face referire la bisericile protestante traditionale, ci e vorba de neoprotestati care prin prozelitismul lor despica Romania. Penticostalii, baptistii, adventistii, crestinii dupa evanghelie, etc…au devenit vampirii care sug sangele poporului si-l dau in mana strainilor. Gasim scuze pentru atitudinea noastra si acuze pentru libertatea de opinie a altora. Strainii au reusit prin intermediul donominatiuni de sorginte vestica sau americana sa invenineze poporul roman. Cei care sustin cu vehementa asta, o spun raspicat, nu mai prea au de-a face cu religiosul ci cu patologicul.
Daca e sa cautam nod in papura gasim la tot pasul…pastori bogati care fura zecimi si daruri, adepti ai neoprotestantismului care sunt corupti pana in maduva oaselor, pastori oameni de afaceri carora putin le pasa de D-zeu, calugari si preoti homosexuali, betivi si batauisi, orgii cu baieti si fete prin manastiri si “case de vacante” ale patriarhiei, fundatii “crestine” formate doar pentru a abuza sexual minori si multe alte chestiuni dezgustatoare dar adevarate! Sa ne oprim numai asupra prozelitismului agasant uneori al un or denominatiuni protestante, asupra unor “arhangheli” ai ortodoxiei, care au mai mult imaginea unor organizatii secrete decat religioase? Asta e ceea ce trebuie facut? Sunt fascinante personalitatile exaltate care sustin cu patima si putere ceea ce cred, chiar daca e o aberatie si o minciuna! Firile lor demonstrative ii fac sa fie posibili lideri de opinie, dar asta nu inseamna ca au o personalitate armonica, dimpotriva. Ce este dureros, ca valorile moral crestine, ortodoxe in speta, sunt putin evidente intr-o natiune ce se declara aproximativ 90% crestin ortodoxa. Nu este vina BOR ca nu a fost in stare sa-si cultive valorile? Daca romanism inseamna in totalitate ortodoxie inseamna ca suntem un esec din punct de vedere moral si al respectului de sine. Unde ste mandria de a fi roman? Daca ploua un pic sau daca ninge de 1 Decembrie, pietele vor fi goale. 21 Decembrie nu mai merita nimic, nu sarbatorim pentru ca nu a fost o revolutie si o lovitura de stat. Si daca e o lovitura de stat, oamenii morti pe strazi in Timisoara, Bucuresti, Brasov si in toata tara, nu mai trebuie omagiati? Au fost niste fraieri usor de manipulat?! Respectati icoane, respectati sfinti? Ar fi bine sa faceti asta, dar nu mai respectati decat cu gura si din setea de a va gasi o identitate, nu mai respectati ce este sincer si viu romanesc! Dar sunteti plini de romanism…ca e la moda!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *