Brasov, personal

Despre 1 mai

Pe 1 mai 1886, muncitorii americani au organizat o grevă şi au cerut ca ziua de muncă să fie de opt ore. Ziua de 1 mai a devenit cunoscută în lumea întreagă în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piaţa Heymarket din Chicago. Numărul greviştilor se ridicase la peste 65.000, iar manifestaţiile s-au încheiat cu altercaţii sângeroase între protestatari şi Poliţie. În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești.
În prezent, Ziua Internaţională a Muncii este marcată în peste 66 de ţări ale lumii. În Australia, Elveția și Statele Unite de exemplu, 1 mai nu este o sărbătoare oficială.
În România, Ziua Muncii a fost sărbătorită pentru prima dată în 1890, iar în timpul comunismului această sărbătoare a fost marcată, ca şi în alte ţări comuniste, de manifestări propagandistice. După revoluţia din decembrie 1989, ziua de 1 mai a fost marcată prin evenimente sociale, în aer liber.
articol preluat integral de pe pagina de facebook Libris
https://www.facebook.com/#!/libris.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *