opinii, personal

Pe cine mai discrimineaza romanii

31% dintre români afirmă că s-ar simți puțin sau deloc confortabil în preajma unui homosexual, 22% alături de o persoană infectată cu HIV, iar 15% în preajma unui etnic rom, se arată într-un studiu elaborat de TNS CSOP România pentru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Nu mai puțin de 43% dintre persoanele intervievate au o părere proastă și foarte proastă despre romi. Primele trei calități atribuite acestora sunt: „uniți” (64%), „curajoși, îndrăzneți” (29%) și „încrezători în sine” (18%). Primele trei defecte asociate romilor sunt: „leneși” (46), „agresivi” (45%) și „necinstiți” (35%). În același timp, 69% dintre respondenți afirmă că unui român îi este mai ușor să se angajeze decât unui etnic rom.
Dintre cei care au menționat că se simt puțin sau deloc confortabil lângă o persoană de etnie romă, 49% au vârsta peste 50 de ani, 48% au nivelul de educație liceu/postliceală, iar 47% locuiesc în mediul rural.
În ceea ce privește discriminarea de gen, ea este resimțită de 34% dintre respondenți. Aceștia susțin că femeile sunt discriminate la locul de muncă (58%), într-un rol de conducere (58%), în calitate de om politic (54%) și în gospodărie (50%).
La întrebarea „Dumneavoastră personal considerați că ați fost vreodată discriminat(ă) pe baza vreunuia dintre următoarele criterii”, cei mai mulți au spus „Da” la următoarele variante: discriminare pe criteria de venit/statut social (13%), discriminare pe criterii de vârstă (11%) și discriminare pe criterii de etnie (7%).
51% dintre români cred că fenomenul discriminării este foarte des sau des întâlnit în țara noastră. Datele au fost culese în perioada 27 decembrie 2011-11 ianuarie 2012 de la un eșantion de 1.400 de persoane. Studiul are o marjă de eroare de 2,6%, la un nivel de încredere de 95%.
articol preluat integral din
http://ro.stiri.yahoo.com/pe-cine-mai-discrimineaz%C4%83-rom%C3%A2nii.html

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *