biografii, Brasov, cultură

Poarta Ecaterinei

Poarta Ecaterinei este unul dintre monumentele cel mai bine conservate din Brașov și din întreaga Transilvanie. Este obiectivul care s-a păstrat cel mai fidel față de varianta originală.
Poarta Ecaterinei (n.r. – „Katharinentor”, în germană) își începe povestea în anul 1559 când șcheienii o construiesc pentru a putea intra în cetate. În decursul veacurilor a fost cunoscută și sub denumirea de „Porta Superior”, „Porta Corpus Christi” sau „Porta Sancte Katharinae”. A fost construită pe fundația fostei porți de lemn numită „Poarta Sfântului Duh”, atestată documentar în anul 1522, dar distrusă în urma inundației din 24 august 1526.
Poarta este situată la mijlocul distanței dintre Bastionul Țesătorilor și cel al Fierarilor, pe actualul Șir Beethoven.
Arhitecură și istorie
„Poartă” este un termen impropriu pentru că, în fapt, vorbim de un turn care făcea parte dintr-un ansamblu mai vast și care a fost demolat la începutul secolului al XIX-lea. Rolul acestei porți a fost preluat de către Poarta Șchei care și ea, la rândul ei, a fost construită pentru a deservi șcheienilor ce coborau în Brașov.
Arhitectura este unică în lume, acesta fiind elementul care-i conferă o importanță artistică și culturală însemnată. Poarta are formă pătrată și este construită pe trei niveluri. Bolta este pictată în stil renascentist. Partea superioară este prevăzută cu patru turnulețe ce simbolizau „Jus Gladii” (n.r. – un fel de consiliu local al acelor timpuri), un privilegiu medieval prin care conducătorii Brașovului aveau dreptul de a aplica pedeapsa cu moartea.
Deasupra intrării găsim stema orașului Brașov, sculptată în piatră, dar și o inscripție cu anul 1540, a cărei semnificație nu este cunoscută. Se știe cu certitudine doar că nu reprezintă anul ridicării turnului. Lângă poartă se mai păstrează o mică parte a vechilor ziduri. Pentru cele opt guri de tragere a fost adus armament din Praga, așa cum atestă documentele acelui timp. Turnul Porții este, în cea mai mare parte a sa, acoperit de pământ din cauza dezastrelor naturale din anii 1689 și 1738.
La începutul secolului XX se desenează un parc și o alee ce trec prin fața porții – actualul Șir Beethoven.
Între 1971 și1973 poarta a trecut prin cea mai importantă restaurare de până atunci, pornită cu gândul de a-i reda aspectul inițial. În 2006 a fost restaurată din nou, aceasta fiind și cea mai recentă restaurare. Se amenajează squarul din spatele porții-turn și este permis accesul prin deschiderea cu boltă renascentistă.
Poarta azi
Turnul restaurat al porții găzduiește diverse expoziții: grafică, pictură, fotografii vechi, expoziții tematice etc. A devenit un spațiu expozițional căutat de către artiștii locali sau străini. Putem vorbi și de un mic parc dendrologic, interesant nu doar pentru studenții de la  Facultatea de Silvicultură, aflată în proximitatea edificiului, ci și pentru orice trecător, localnic sau turist. Aici întâlnim platani, specii de salbă, arborele vieții, forsișia, tuie, arțar, castan etc.

Poarta Ecaterinei, șirul Beethoven și micul parc dendrologic sunt puncte de frumusețe și respiro. Vă recomand să le treceți pe lista obiectivelor de vizitat.
Articolul a fost scris pentru merg.in/brasov
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *