Cabinet OEDIP, psihologie

Gabor Maté – Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței

O carte în care candoarea autorului față de dependență se simte în fiecare rând parcurs. Privește cu blândețe spre pacienții care nu sunt altceva decât umbrele înfricoșătoare ale traumelor prin care au trecut. El însuși mărturisește că este un dependent de „cumpărarea CD-urilor, atenția publică, mulțumirile pacienților, uitarea de sine pe care o aduce afundarea în muncă, nevoia constantă de activități istovitoare sau distracții” (p. 238) și că este o persoană diagnosticată cu ADHD. „Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței” (Editura Herald, București 2021) este scrisă în cheia neuroștiinței dezvoltării umane, iar pentru o bună lecturare și înțelegere a conținutului este necesară o minimă cunoaștere a anatomiei cerebrale.

Ceea ce-mi pare extrem de important în această carte este că autorul demontează fundamentalismul genetic și explicația că, în ceea ce privește dependența – „Totul ține de gene”. Acest lucru nu este valabil și astfel, dispar scuzele, alibiurile pentru absolvirea responsabilității personale. Cu toate acestea, aici nu este vorba despre a ne încărca sufletul cu vină sau reproș ci despre faptul că avem capacitatea de acționa preventiv, activ și proactiv în problema dependenței.

„Nu spun că genele nu au importanță – cu siguranță au. Doar că ele nu determină efectiv nici măcar comportamentele simple, cu atât mai mult unele atât de complexe precum dependența. Nu doar că nu există o genă a dependenței, dar nici nu ar putea exista vreuna.” (p. 219)

Citește mai mult

Comments

comments

3 gânduri despre „Gabor Maté – Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței”

  1. Aceasta carte este o mare realizare pentru autor si una dintre cele mai interesante eu am citit in ultima vreme. Acesta abordeaza un subiect sensibil si complicat cu blandete si delicatete, constient ca fiecare persoana poate deveni dependenta. Cartea ofera un spectru larg de informatii si sfaturi utile, sustinute de ultimele cercetari in domeniu. Pacientul nu este judecat si tratat ca si cum ar fi vinovat pentru afectiunea sa, ceea ce face ca lectura sa fie cu adevarat placuta. Recomand aceasta carte tuturor celor care doresc sa invete mai multe despre dependenta si sa obtina o perspectiva non-judecatoare asupra acestui subiect.

  2. Aceasta carte m-a impresionat prin sinceritatea si delicatetea cu care autorul abordeaza subiectul dependentei si impactul acesteia asupra vietii noastre. Se simte in fiecare rand empatia si candoarea sa fata de pacientii sai, care sunt descrise ca fiind umbrele infricosatoare ale traumelor din trecutul lor. Autorul insusi marturiseste ca este dependent de diverse lucruri, precum cumpararea CD-urilor sau atentia publica, si ca sufera de ADHD. Acest lucru il face extrem de competent in a aborda subiectul si in a oferi solutii pentru a face fata dependentelor noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *