Cabinet OEDIP

De ce un bărbat poate prefera o femeie mai matură decât el

Dincolo de triunghiul lui Karpman, cunoscut ca Triunghiul Dramei și care are vedetismul, printre psihoterapeuți, pe care-l are Triunghiul Bermudelor printre ufologi, sunt și aspecte care se supun mai greu analizei psihologice. Dar, acesta este mai degrabă valabil pentru dinamica relațiilor de cuplu.

Cel mai probabil, ne putem referi la cele trei stări ale Eului: Copil – Părinte (mai ales critic) – Adult. Aici pare să fie cheia, modul de raportare în cuplu. Relația Adult-Adult și nu Părinte, de cele mai multe ori critic – Copil. Este drept că iubirea, blândețea, candoarea mai poate aduce și părintele hrănitor la suprafață. Oricum ar fi, în niciuna dintre ipostaze nu este de dorit să ne aflăm, deși, sunt, pe alocuri, imposibil de evitat, dar nu imposibil de gestionat și de recadrat.

Acest joc al iubirii este necesar să se dezvolte pe axa: Adult-Adult. Dacă unul dintre parteneri nu poate ieși din starea extremă de copil sau părinte, cuplul nu are nicio șansă să fie unul armonios pe termen lung. Pornită dinspre bărbat din perspectiva unei relații materne este o perspectivă care nu va duce la nicio finalitate fericită, la fel și din postura de Părinte, în cazul femeii.

Cu toate aceste, sunt suficiente aspecte care sunt mai greu supuse analizei pentru că pot să fie obiective. Să luăm, de exemplu, un bărbat de 40 de ani care preferă o femeie mai matură. Se zice că o femeie se maturizează emoțional cam pe la 32 de ani iar un bărbat la 43 de ani, însă cine mai crede în statisticile psihologiei?!

Un bărbat alege o femeie mai matură decât el (sau mai degrabă este ales) pentru că o astfel de femeie:

  • Este deja formată, nu mai are dileme existențiale semnificative, viața i-a oferit deja suficiente perspective pentru ca maturitatea ei emoțională să nu fie pusă la îndoială. O astfel de femeie este „rezolvată” emoțional cum ar spune Pleșu.
  • Știe ce-și dorește și are o experiență de viață importantă. Evident că un bărbat va crește lângă o astfel de femeie pentru că ea știe ce vrea, iar el îi oferă perspectiva unei fericiri epicuriene de care nu te poți plictisi, precum și un spirit viu, creator, energia masculină cu aspecte ludice, de care o femeie, are nevoie permanent.
  • Este o femeie mult mai elegantă decât o femeie de până-n 30 de ani. Gusturile ei sunt trecute prin site din ce în ce mai fine, iar colbul este săltat și rămâne doar strălucirea diamantelor.
  • Este independentă profesional și financiar ceea ce conferă, din start unui bărbat siguranța că este dorit doar din considerente sufletești.
  • De cele mai multe ori conversațiile sunt rafinate, intelectuale și o astfel de femeie poate susține aproape orice subiect în diferite situații sociale.
  • Preocupările pentru o viață sănătoasă din punct de vedere emoțional sau fizic sunt atractive pentru un bărbat care nu-și pune problema sănătății fizice și emoționale la fel de serios pe cât o face o femeie matură emoțional și împăcată cu corpul ei care poartă atingerea și mângâierea unor iubiri trecute.
  • O astfel de femeie nu poate avea nicio miză în afara iubirii pentru că a avut mai multe relații, dar și mai multe eșecuri. O astfel de femeie știe să aprecieze un bărbat la adevărata lui valoare sau cel puțin are mai multe motive să o facă.
  • Experiența sexuală este mult mai plăcută și mai intensă cu o femeie care-și cunoaște foarte bine corpul.
  • O astfel de femeie este foarte atrăgătoare prin personalitatea ei, eleganța și frumusețea coaptă și aromată ca un început de toamnă.
  • Încrederea în propria persoană este un element de seducție permanentă.

Nu cred că există reguli pentru relațiile cu diferență de vârstă dar cred că ține foarte mult de dinamica Adult-Adult și nu de cea Părinte-Copil sau viceversa.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *