Strada este ca un fir (denumirea germană asta înseamnă, „Fadengasse”) ușor serpuitor, cu mici adâncituri și urcușuri ce se strecoară pe o distanță de 83 de metri printre case pastelat colorate cu ziduri de peste 3 metri. Are o lățime ce variază între 111 și 135 cm.
Am așteptat minute bune până când am reușit să prind străduța neînghesuită sau porțiuni unde puteai respira pentru a face câteva fotografii. Pe sfoară se desfășurau nu acrobați, echilibriști ci șiruri de turiști din diverse colțuri ale lumii: francezi, italieni, spanioli, ruși, japonezi etc. Sau, mai curând, erau ca niște mărgele scăpate pe jos și care saltă vioi pe pavaj. Din când în când, câte un brașovean venind de la muncă, de la cumpărături sau care-ncotro, pășea apăsat, cu privirea în jos, își făcea loc aproape absent. „Puterea obișnuinței, mi-am zis – cât de ușor ne obișnuim cu frumosul din jurul nostru și nu ne mai bucurăm de el”. Totul în contrast cu puhoiul de turiști ce stăteau la coadă pentru fotografii sau să străbată ulița. Peste capetele turiștilor se ridica triumfător, din când în când, câte un selfie stick – noua jucărie a tinerilor călători.
Strada Sforii este cea mai îngustă stradă din Cetatea Brașovului și din Europa de Est. Dacă Biserica Neagră este cel mai impunător edificiu religios în stil gotic până la Viena, unicitatea acestei străzi se întinde până în Reutlingen, Germania, unde Spreuerhofstraße este mai îngustă decât ulița burgului transilvănean.
Scurt istoric
Străduța îngustă ce leagă strada Poarta Șchei de strada Cerbului este atestată documentar în secolul XVII când era un coridor de trecere pentru pompieri. Dintr-un rol pragmatic, astăzi strada are un iz boem, romantic fiind unul dintre locurile preferate ale îndrăgostiților, dar și ale fotografilor. Mai ales noaptea, când strada e pustie sau bântuită doar de propriul trecut, se creează un cadru perfect pentru fotografie.
Strada azi
În 1998, dintr-o inițiativă privată, ulița a cunoscut o primă reabilitare. Fostul sportiv brașovean Dan Oprea a obținut o finanțare de 8.000 de dolari din partea Fundaţiei regelului Boudain, din Belgia, prin care a demarat primele lucrări de redare a vechii înfățisări. În 2003 municipalitatea a repus strada în circuitul turistic după ce a refăcut pavajul cubic, iluminatul și pereții. Lămpașele sunt copia celor care luminau strada acum 100 de ani.
Astfel, strada Sforii, a devenit unul dintre cele mai fermecătoare spații ale Brașovului.
Când veniți în Brașov și mergeți pe strada Sforii, am o rugăminte: nu vă cățărați pe pereții înguști pentru o fotografie acrobată. Dacă ulița e intimă și sfioasă, fiți în ton cu ea. Bucurați-vă de strada Sforii!
Articolul a fost scris pentru merg.in și se regăsește integral aici
Similare
Comments
comments