Brasov, caii verzi de pe pereti, crestinism, cultură, eveniment

Basarabia nu este, încă, România

Am așteptat să treacă un timp de la alegerile din Basarabia și de la scurta mea fugă până acolo pentru a-mi da cu părerea. Sunt obosit și greu de crezut că voi fi coerent.
Părerea intelectualilor, parcă, nici nu mai contează pentru că sunt minoritari, la fel ca și în România, și nu ei decid soarta (fie și pentru 4 ani) unui popor. Mai degrabă o fac cei de la bodegă, din birturile de la sate, asistații sociali, că ei merg în haită la vot, cu mirosul de borhot cu tot, la fel cum o fac și baticoasele și cei care-și lasă creierul afară când intră în biserică și nu ascultă liturghia ci indicațiile de vot. Paznicul parcării de la hotelul unde ne-am cazat în Chișinău mi-a spus răspicat să nu mai zic Basarabia sau basarabeni, pentru că asta e o poreclă, ci să zic Moldova și moldoveni. „Dar de ce să nu zic români?”, am întrebat. Mi-o răspuns apăsat: „Români, pe dracu!”
moldoveni-deci-romani

sursa: www.timpul.md

Nu este vinovată Rusia și nici fosta URSS că a transformat Republica Moldova în vasalul (care nici măcar nu contează cine știe ce) Moscovei ci este, mai degrabă, vina României, că acum „Basarabia nu este România”. Este vina politicului dar și a societății civile la care se adaugă Biserica Ortodoxă Română.
Nu era nevoie doar de poduri de flori sau donații de cărți, burse de studii și liberă circuluție, Basarabia avea nevoie și de o infuzie industrială și economică semnificativă a corporațiilor din România. România a venit doar cu lucruri simbolice, ce nu au apucat încă să devină concept, în mintea oamenilor.
Este vina Bisericii Ortodoxe Române că și-a lăsat frații ortodoxi sub influență roșie. Să nu-mi spuneți că ortodoxia este o patrie de sine stătătoare, mie protestantului fără biserică, căci nu cred asta. Nu ține ideologia stearpă ci pragmatismul și bunul simț este cel care face diferența. În istoria modernă a României ortodoxia a avut un rol vital în stabilitatea și formarea statului român. De ce nu a avut-o, până acum, și în repunerea Basarabiei spre Europa, în general, și spre România, în special? Pentru că aparține de Biserica Rusă, că ține ritul vechi? Asta e suficient pentru a fi pasiv? Să te temi de umbra marelui URS(s)? Să te temi de cezar mai mult decât de Hristos?
Cu toate acestea cred, doar, că Basarabia și-a amânat avântul și destinul european, nu și l-a îngropat.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *