opinii, personal

Eu cred că…

Să-l citez pe Dan Teodorescu: „Habar n-am ce părere ai, habar n-am ce-o să zici, eu cred că…” Ștefan Bănică preferă să-și bată femeile, eu cred că Oțil regretă că nu a bătut-o și el pe Răduleasca, eu cred că Moculescu ar vrea și el ceva, dar doar visează la spații mici, Irina Nistor preferă traducerea filmelor din camerele mici cu paturi mari de pe casetele video interzise în comunism, Teo preferă scandalurile mari fie și în spațiile mici, Oreste n-are a face cu ortodoxia ori creștinismul ci cu delirul (nepsihotic) mistic, bucătarul chef preferă friptura în sânge dogorită de lemnul de fag, câțiva dintre cântăreții de pe acolo preferă canabisul în spațiile mici. Leșe, Victor Rebengiuc și Oana Pelea nu cred că au fost bine informați. Dar în rest, un mod decent de a protesta! Să nu mă ia cineva cu arta că nu este un protest și că în fapt este un pamflet sau mai știu eu ce, nu este – evident că nu este. Iar eu NU SUNT ortodox, dar cu toate astea știu că ortodoxia românească este una a spațiului mic și a sufletului mare și încăpător. Dar restul sunt teorii și teologii care au sau nu au nimic de a face cu Dumnezeul din biserica de lemn sau din imensul templu a lui Solomon.
Poate este un cântec despre smerenie dar nu acesta este mesajul pe care cei mai mulți îl înțeleg. Deși citatul de final din Petru 5,1-5 ar putea să fie lămuritor:

1. Pe preoţii cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot şi martor al patimilor lui Hristos şi părtaş al slavei celei ce va să se descopere:
2. Păstoriţi turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câştig urât, ci din dragoste;
3. Nu ca şi cum aţi fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei.
4 Iar când Se va arăta Mai-marele păstorilor, veţi lua cununa cea neveştejită a măririi.
5 Tot aşa şi voi, fiilor duhovniceşti, supuneţi-vă preoţilor; şi toţi, unii faţă de alţii, îmbrăcaţi-vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriţi le dă har.

Bibila Ortodoxă Anania”
P.S. Între timp s-a întâmplat una-alta:

  1. 10.04.2016 – clipul a fost scos de proprietar. De ce? Mesajul nu era unul agresiv ci un mod inteligent de a protesta. Chiar dacă nu am fost de acord cu mesajul transmis, modalitatea era cât se poate de decentă.
  2. Grigore Leșe s-a dezis de ceea ce s-a întâmplat spunând că nu a fost informat și că nu are nimic împotria înălțării Catedralei Mântuirii Neamului.
  3. Oana Pelea și-a menținut punctul exprimat în piesa Taxi. Deci, supoziția mea că nu a fost bine informată este eronată

lemn

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *