Incursiunea în mintea lui Salvador Dali la Castelul Cantacuzino Bușteni s-a încheiat duminică seara, 11 octombrie 2015, cu o conferință de presă la care au participat principalii artizani ai evenimentului. Expoziția, inspirat numită, „Salvador Dali – Welcome into my brain” (22 iulie 2015 – 11 octombrie 2015) a reprezentat cel mai mare succes de public al unei expoziții temporare organizate în România – peste 28.000 de vizitatori trecând pragul Castelului doar pentru expoziția Dali.
Expoziția: „Welcome to my brain” a cuprins 211 lucrări originale ale lui Salvador Dali reunind xilografii, litografii și gravuri pe metal ilustrând, printre altele, capodopere ale literaturii universale. Vizitatorii au putut „citi” versiuni picturale ale „Divinei Comedii”, „Faust”, „Bătrânul și marea”, „Gargantua și Pantagruel” și „Tricornul”.
Kurt Neuschitzer unul dintre proprietarii Castelului Cantacuzino și generoasa gazdă a evenimentului, a vorbit despre succesul expoziției și despre planurile de dezvoltare ale domeniului (construirea unui teren de golf, lărgirea spectrului de evenimente culturale și expoziții de artă de înalt nivel dar și entertaiment events) și de dezvoltarea turismului local. Kurt Neuschitzer a accentuat faptul că nu este suficient ca Bușteniul să atragă turiști prin arealul natural, de altminteri spectaculos ci și prin evenimente culturale, artistice iar Castelul Cantacuzino poate deveni un reper important pentru întreaga comunitate. De aceea, implicarea comunității și un parteneriat cu primăria fiind un viitor obiectiv.
Emanoil Savin primarul stațiunii Bușteni a remarcat faptul că anul în curs a înregistrat cea mai mare afluență turistică și că acesta se datorează și Castelului Cantacuzino și a evenimentelor care au loc în incinta aristocratică a acestuia. Castelul Cantacuzino a fost vizitat de peste 90.000 de oameni de la începutul anului, de 10 ori mai mult decât numără populația Bușteniului.
Thomas Emmerling este reprezentantul colecţionarului de la Euro Art Luxemburg care deține colecția expusă la Castelul Cantacuzino și fără de care evenimentul nu ar fi fost posibil. Euro Art Luxemburg este cea mai mare colecție particulară de artă numărând peste 5.000 de exponate. Acesta și-a exprimat satisfacția legată de numărul mare de vizitatori și interesul de care a avut parte expoziția.
Irina Budrina, o prezență distinsă, deține singurul tablou al lui Salvador Dali care a fost expus la Bușteni: „Drumul spre Pubol” și-a exprimat bucuria de a împărtăși miracolul Dali cu iubitorii de cultură. Tabloul a fost achiziționat, cu mai mulți ani în urmă, de la Paris și face parte din colecția personală a Irinei Budrina.
Alexandru Oprea directorul Muzeului Municipal Câmpulung (instituție care a găzduit, la rândul său expoziția), a mărturisit că: „îmbinarea artei cu patrimoniul local și turismul de masă s-a dovedit o reușită a expoziției de la Bușteni”
Întâlnirea a fost animată de actorul Razvan Oprea care a întruchipat un The Ghost Dali excentric și pus pe șotii. Spiritul lui Dali a ramas în castel să însoțească Nababul și Bușteniul în încercarea de a deveni un punct pe harta culturală a României.
Programul expoziților de artă de la Castelul Cantacuzino va continuă cu:
Pablo Picasso – „Que Viva Picasso – Geniul Secolului al XX-lea” între 11 decembrie 2015 – 06 martie 2016
Marc Chagall între 20 mai 2016 – 16 iulie 2016
Vincent Van Gogh între 25 iulie 2016 – 04 noiembrie 2016. Prima expoziție exclusiv Van Gogh care va avea loc în România
Comorile Artei Bizantine – Mozaicul din Ravena, în perioada 09 decembrie 2016 – 05 martie 2017