biografii, Brasov, cărţi, cultură, eveniment

De vorbă cu Cristina Nemerovschi și Alexandru Voicescu

Am ajuns pe parcursul întâlnirii de la Cinemateca Patria Brașov, însă suficient de timpuriu pentru a simți aerul din jur. Un taifas destins, fără ifose și pretenții academice sau încorsetări inutile. Câțiva autori Herg Benet dar și nelipsitul cârcotaș de serviciu, mulți adolescenți care au venit să asculte, să comunice și să învețe, dar și unele persoane ce vor doar să fie auzite (tipologie prea bine cunoscută). Dialog nemediat de către critici literari ori moderatori, fără interfețe fără rost. Un dialog direct, apăsat și fără grabă.  O astfel de întâlnire se putea întâmpla la fel de bine într-o piațetă, pub, sala de clasă, parc, pe plajă sau în orice alt spațiu neconvențional. Dar la urma urmei, are literatură un anume loc de întâmpinare?
Principalul motiv pentru care mi-am dorit să ajung este legat de asocierea editor – autor, în persoana lui Alexandru Voicescu și a scriitorului – Cristina Nemerovschi – ce redă, în bună măsură, epoca în care trăiește, fără tabu-uri și fără inhibiții, fără complexe – într-un soi de exibiționism interior.
cn-av
Succesul Herg Benet îmi este mai ușor de explicat și de descifrat acum. Editorul absolvent de filosofie și drept, care-și alege colaboratorii prin împăcarea talentului cu succesul la public, cu vandabilitatea producției literare și a ideilor. Un om care înainte de a schimba oameni (un clișeu, totuși) prin carte, a avut nevoie să scrie un roman pentru propria schimbare. Dacă poetul nu știe să vândă metafore (ca să-l citez pe Laurențiu-Ciprian Tudor), filosoful, pe un model corporatist, o face, și încă foarte bine.
Un lucru este cert: Herg Benet alege și vinde bine pentru că are atât pe scenă cât și după cortină (nu spun culise) oameni care știu să împace talentul care oferă emoție cu eligibilitatea comercială – pe formula 50% talent, 50% vandabilitate

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *