interviu

Alex Frențoni – Driftul, adrenalina, mașinile agresive, sunetele puternice atrag spectatorii

Alex Frențoni este un adolescent ce-și trăiește visul. S-a născut la 11 octombrie 1998 în orașul Hațeg, județul Hunedoara. La doar 16 ani este unul dintre cei mai tineri piloți de drift din România – un sport spectaculos care are din ce în ce mai mulți fani. Este elev în clasa a X a la Colegiul ”I.C. Brătianu” din Hațeg. Pe lângă drift și motosport este pasionat de sporturile extreme, ATV-uri, bike. Îi place să asculte muzica rap. Pilotul favorit este Mad Mike și consideră că mașinile Toyota Supra și BMW e 36 sunt cele mai grozave. Se ghidează după motto-ul: ”Go hard or go home!”.
Faceți cunoștință cu Alex Frențoni pentru care driftul nu este doar un sport ci este un mod de viață!
af
Cătălin Stanciu: Salut Alex! Cum este să fii unul dintre cei mai tineri piloți de drift din România?
Alex Frențoni: Salut! Este frumos dar, în același timp, este și greu. Trebuie să fii îndrăzneț și talentat ca să ajungi de la această vârstă în acest sport.
Cum ai descoperit driftul? Cum te-ai apucat de acest sport, ce te-a atras?
Drift-ul l-am descoperit la 7 ani în jocul NFS U2. De atunci a început încet, încet să se formeze această pasiune. Întrebând „în stânga, în dreapta” mi-am dat seama că nu este așa greu să ajungi pilot. Așa că am început să caut o mașină. Când am gasit-o, mama mea mi-a dăruit-o. În special m-a atras adrenalina, nebunia și atmosfera din această competiție.
Presupun că există o tehnică specială de pilotaj mult diferită de pilotajul stradal. De unde ai învățat să faci, așa zisele ”derapaje controlate”? Cum stăpânești o mașină de drift?
Da, există o tehnică specială, total diferită de cea stradală. Pot să zic că am învățat singur. Am mai cerut sfaturi de la alți piloti, am mai căutat pe internet. Când am încercat să le pun în practică mi-au iesit din prima.
Cum ai ajuns de la cursele de pe fosta platformă a Fabricirii de Bere din Hațeg să faci parte din echipa profesionistă Rampage Drift Team?
În Rampage Drift Team am fost selecționat printr-un concurs. Am avut norocul să castig acest concurs și acum am ocazia să mă dau „de-a latu” alături de Vlad Stan și Adi Zaharia, doi băieți pe cinste. Dar și acum nu ratez nicio ocazie de a mă da pe platforma Fabricii de Bere și nu ratez niciun eveniment care se organizează acolo. Chiar am un proiect: pe această platformă o să fie filmat un videoclip de promovare a echipei.
Este un sport scump? Ce cheltuieli presupune acest sport și cum le acoperi?
Da, este un sport scump. Dar într-o oarecare măsură este accesibil. Cheltuiala variază în funcție de ce masină alegi să folosești, cât de departe vrei să ajungi. În general, cele mai mari cheltuieli sunt piesele și anvelopele. Cheltuielile se acoperă din venituri personale și cu veniturile de la sponsori. Le mulțumesc celor de la WRT-Parts.ro și celor de la Dezmembrări Auto Ciopeia pentru tot sprijinul lor.
Ești un adolescent, deci încă elev. Cât timp dedici driftului și activităților conexe. Cum se împacă asta cu școala? Mai este loc și de școală?
Aproape tot timpul meu liber este dedicat acestui sport. În această perioadă mai mult, deoarece am decis să fac  modificări majore mașinii mele. Am hotarât să o fac acasă, de unul singur. De aceea, e greu să împac și școala. Una din cele două preocupări va avea de suferit.
Ce părere au profesorii și familia despre ceea ce faci? Cum te privesc colegii, prietenii, cei de vârsta ta?
Profesorii m-au felicitat că am o pasiune de acest fel. Familia este lângă mine, mă ajută cum poate. Unii colegi mă privesc cu admirație, unii chiar mă roagă să îi ajut să inceapă și ei practicarea acestui sport. Altii mă privesc cu invidie. Niciodată nu poți să fii pe placul tuturor.
Ce loc are driftul în motosportul românesc. Ce viitor îi prevezi?
Momentan locul drift-ului în motorsportul românesc este foarte jos. Nu prea este cunoscut. Dar îi prevăd un viitor foarte bun deoarece adrenalina, mașinile agresive, sunetele puternice atrag foarte mulți spectatori de toate vârstele.
Ce-ți dorești din punct de vedere sportiv pentru anul 2015?
În 2015 mi-am stabilit debutul în Campionatul Național de Drift, cât mai multe cupe și niciun eveniment neplăcut.
Mulțumesc, Alex! Îți doresc succes și să nu ai parte de evenimente neplăcute!
Cu cea mai mare plăcere! Te aștept la 2-3 ture de circuit, cât de curând.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *