cultură, Hunedoara, naţionalism

Cetatile dacice din Muntii Orastiei vor fi restaurate

Autori: Szasz Jutka , Vasile Hotea
sursa: ZIARUL FINANCIAR
http://www.zf.ro/companii/initiativa-arheologica-fara-precedent-in-romania-pentru-restaurarea-cetatilor-dacice-din-muntii-orastiei-9977752
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei va coordona, timp de patru ani, un program de cercetare şi restaurare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, fiind cel mai mare proiect arheologic derulat în România până în prezent, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, instituţia va coordona, timp de patru ani, un program de cercetare şi restaurare a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.
Conform sursei citate, acesta este cel mai mare proiect arheologic derulat în România până în prezent şi este finanţat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Conform sursei citate, în proiect vor colabora Universitatea „Babeş-Bolyai”, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca.
În 2012, săpăturile de la Sarmizegetusa Regia au primit o finanţare de 3 milioane de lei, iar pentru 2013 calendarul cercetărilor cuprinde zona Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Cetăţuie.
„Programul se va desfăşura pe o perioadă de patru ani, timp în care se vor efectua cercetări arheologice sistematice şi pluridisciplinare în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, monumente înscrise pe lista patrimoniului UNESCO. De asemenea, se va urmări realizarea unei diseminări cât mai eficiente a rezultatelor cercetărilor atât printre specialişti, cât şi în rândul publicului larg. Dorinţa noastră este ca acest important program de cercetare să devină un model, în conformitate cu valoarea vestigiilor şi statutul UNESCO al monumentelor antice din zona Munţilor Orăştiei”, se arată în comunicat.
Cercetările vizează aspecte pluridisciplinare, identificarea vestigiilor dacice prin georadar şi reconstituirea arhitecturii lor fără decopertare, analize de microfloră şi, în final, executarea unui plan de restaurare dat fiind că toate cetăţile se află în patrimoniul UNESCO.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *