naţionalism, opinii, politic, social, tura vura

Tensiuni intre Bucuresti si Budapesta

Sursa: stiri yahoo
Președinții celor două Camere ale Parlamentului României îi cer șefului legislativului de de la Budapesta, Laszlo Kover, să-și amâne vizita în România, până după încheierea campaniei pentru alegerile locale. Acesta urma să sosească mâine la Târgu Mureș, pentru a-i susține pe candidații Partidului Civic Maghiar.
După ce autoritățile române au refuzat reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef în țară, acesta declarase că Guvernul României a dat dovadă de comportament „neprietenos, necivilizat și maghiar”. Premierul român Victor Ponta i-a solicitat omologului său Viktor Orban să prezinte scuze pentru afirmația șefului legislativului maghiar.
SCRISOARE INTEGRALĂ
„Stimate domnule Președinte, Stimate coleg,
Țările noastre traversează împreună un moment important în redefinirea construcției europene. Climatul economic global și efectele prelungite ale crizei financiare ne obligă să regândim arhitectura instituțională care stă la baza Uniunii Europene. Dificultățile cu care se confruntă cetățenii statelor noastre impun nevoia unor politici publice echitabile și curajoase, ferite de derapaje de orice natură. Perioade precum cea pe care o traversăm acum cer mai mult ca oricând disponibilitate pentru un dialog responsabil, moderat și constructiv care să vizeze întărirea legăturilor dintre statele noastre și apărarea intereselor comune ale cetățenilor noștri pe plan european și global.
Într-un asemenea moment, România și Ungaria au ocazia de a demonstra că își înțeleg obligațiile și responsabilitățile care decurg din subscrierea la un set de valori comune celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. Cetățenii noștri așteaptă un efort sincer și soluții credibile. Dacă privim la istoria ultimelor două decenii și la felul în care ne-am eliberat împreună de lanțurile unei istorii dificile, avem toate motivele să fim optimiști. Avem în același timp obligația de a ne ridica cel puțin la înălțimea realizărilor anterioare.
Cu aceste gânduri, stimate domnule președinte, ne adresăm dumneavoastră astăzi. După cum cunoașteți, România se află într-o perioadă electorală, urmând ca alegerile din 10 iunie să genereze noi reprezentanți la nivel de localități și județe. Am luat notă de intenția dumneavoastră de a vizita în perioada următoare unele localități din România. Înțelegem și apreciem dorința de a rămâne în contact cu membrii comunității maghiare din țara noastră. Sunteți la fel de binevenit acum ca și în ocaziile trecute în care am avut plăcerea de a vă întâlni. Acestea fiind spuse, apreciem în mod deosebit dacă implicarea domniei voastre rămâne în cadrul bine definit al relațiilor noastre bilaterale. Orice raportare directă la procesul democratic intern este, în opinia noastră, în contrast cu spiritul european, fiind contraproductivă în raport cu nevoile și aspirațiile atât ale societăților noastre, cât și ale minorității maghiare.
Pentru România și Ungaria, existența comunității maghiare din Transilvania și reprezentarea politică a acesteia pot constitui un liant puternic. Sperăm că veți înțelege că, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanților acestei comunități să fie liberă de orice ingerință.
Prin urmare, dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade, considerăm utilă amânarea vizitei dumneavoastră pentru orice perioadă de după desfășurarea alegerilor locale. Suntem convinși că o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neînțelegeri și ar da expresie celor mai bune tradiții de dialog și responsabilitate din relațiile noastre.
Vă rugăm să primiți, stimate domnule Președinte, asigurarea înaltei noastre considerații. Roberta Alma Anastase, Președintele Camerei Deputaților, Vasile Blaga, Președintele Senatului”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *