FEDERATIA CONSILIULUI NATIONAL AL DIZABILITATII DIN ROMANIA-FCNDR Strada Cauzasi nr. 26, Sector 3, Bucuresti
Catre MINISTERUL MUNCII, FAMILIEI SI PROTECTIEI SOCIALE – Ministru Botis Ioan Nelu
PARLAMENTUL ROMANIEI – CAMERA DEPUTATILOR – COMISIA PENTRU MUNCA SI PROTECTIE SOCIALA – Preşedinte Dobre Victor Paul
PARLAMENTUL ROMANIEI – CAMERA DEPUTATILOR – COMISIA PENTRU SANATATE SI FAMILIE – Preşedinte Nassar Rodica
PARLAMENTUL ROMANIEI – SENAT – COMISIA PENTRU DREPTURILE OMULUI, CULTE ŞI MINORITATI – Preşedinte Frunda György
Federatia Consiliului National al Dizabilitatii din Romania luand act cu ingrijorare de ultimele reglementari ale Guvernului Romaniei, care compromit definitiv sistemul de ingrijire si asistenta a persoanei cu handicap grav neinstitutionalizate, trage un semnal de alarma Parlamentului Romaniei, Uniunii Europene si Organizatiei Natiunilor Unite, in vederea revenirii de urgenta la situatia anterioara emiterii OUG 84/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Solicitam
Guvernului Romaniei sa ia masuri ferme pentru armonizarea legislatiei in domeniu, conform Conventiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati (ratificata de Romania in anul 2010) si respectarea directivelor europene cuprinse in Strategia europeană 2010-2020 pentru persoanele cu handicap. P
ersoana cu handicap grav pierde dreptul la ingrijire si asistenta, castigat in 20 de ani de democratie. Disparitia asistentului personal al persoanei cu handicap grav ( profesie inclusa in nomenclatorul meseriilor , conform standardului occupational nr.513304 ) duce la pierderea urmatoarelor drepturi: egalitatea in fata legii fara discriminare; dreptul la viata, libertate si securitatea persoanei; dreptul la respectul integritatii fizice si mentale; dreptul de a trai in comunitate; libertatea de exprimare si opinie; dreptul la nivel adecvat de viata;(Conventia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati).
Asa zisa economie, pe care Guvernul o face, odata cu desfiintarea profesiei de asistent personal al persoanei cu handicap grav, aduce in societate spectrul genocidului, intrucat, familiile saracite se vor gandi la supravietuire si in mod natural, vor elimina din componenta lor persoana cu handicap grav, care consuma resursele, si asa minimale, existente : medicamente, hrana, energie, transferand-o in zona institutionala, fapt ce genereaza in mod evident costuri suplimentare de la bugetul statului.
Astfel prin modificarea Legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap- Art.42,al,7 se protejeaza angajatorul-institutiile publice, in defavoarea persoanelor cu handicap. Observam astazi distrugerea sistematica a inca unei categorii sociale. Se poate prevede cine este condamnat sa moara. Oricare ar fi principiile normative de excludere de la aceste asa zise “privilegii” sau de la “siguranta oferita de comunitate”, excluderile legiferate stabilesc cine va primi tot mai putin – odata cu diminuarea resurselor – si in cele din urma, cine va ramane pe dinafara sau va fi lasat sa moara. Director
Executiv, Presedinte, Iustina Radu Radu Sergiu Ruba
Anexam o informare care va aduce lamuriri suplimentare.
ANEXA Conventia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati este un tratat international care stabileste drepturile persoanelor cu dizabilitati si obligatiile Statelor-parte de a promova, proteja si asigura drepturile acestor persoane. Acesta stabileste standarde noi privind accesul persoanelor cu dizabilitati la informatie, educatie, munca, spatiu public etc. Conventia este primul instrument juridic obligatoriu care vizeaza direct drepturile si libertatile persoanelor cu dizabilitati, oferind un nivel de protectie fara precedent. Conventia stabileste standarde universale minime de actiune, precum si pasi concreti care ar asigura incluziunea persoanelor cu dizabilitati in toate domeniile de activitate. Tratatul prevede crearea unor structuri nationale independente responsabile pentru implementare si monitorizare. Persoane cu dizabilitati si reprezentanti ai organizatiilor persoanelor cu dizabilitati urmeaza sa fie membri in acestea.
Toti membrii societatii se bucura de aceleasi drepturi ale omului – care includ drepturile civile, politice, sociale si culturale:
- egalitatea in fata legii fara discriminare •
- dreptul la viata, libertate si securitatea persoanei
- protectia impotriva torturii
- protectia impotriva exploatarii, violentei si abuzului
- dreptul la respectul integritatii fizice si mentale
- • dreptul de a trai in comunitate
- libertatea de exprimare si opinie
- dreptul la educatie
- dreptul la sanatate
- dreptul la munca
- dreptul la nivel adecvat de viata
- dreptul de a participa la viata politica si publica
- dreptul de a participa la viata culturala
Toate persoanele cu dizabilitati au dreptul de a fi libere de orice discriminare bucurandu-se de depturile lor.
In data de 10 ianuarie 2011 Uniunea Europeana a ratificat Conventia Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap, devenind prima organizatie internationala parte oficiala la conventie. UE va trebui sa se asigure ca intreaga sa legislatie, politici si programe sunt conforme cu prevederile Conventiei.
Astfel, statele membre ar trebui sa ia masuri in urmatoarele domenii: accesul la educatie, ocuparea fortei de munca, transport, infrastructuri si cladiri deschise accesului public, acordarea dreptului de vot, imbunatatirea participarii politice si asigurarea capacitatii juridice depline a tuturor persoanelor cu handicap.
In noiembrie 2010, CE a prezentat Strategia europeana 2010-2020 pentru persoanele cu handicap care pune accentul pe oferirea capacitatii persoanelor cu handicap de a-si exercita drepturile in conditii de egalitate cu ceilalti, precum si pe eliminarea obstacolelor in viata de zi cu zi.
Potrivit Conventiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati :
- (v) Recunoscând importanţa accesibilităţii la mediul fizic, social, economic şi cultural, la sănătate şi educaţie şi la informare şi comunicare, pentru a da posibilitatea persoanelor cu handicap să se bucure pe deplin de toate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului,
- w) Realizând faptul că individul, având îndatoriri faţă de alţi indivizi şi faţă de comunitatea căreia îi aparţine, are responsabilitatea de a lupta pentru promovarea şi respectarea drepturilor recunoscute în Legislaţia Internaţională privind Drepturile Omului,
- (x) Convinse că familia este celula de bază, fundamentală a societăţii, îndreptăţită de a fi protejată de societate şi stat şi că persoanele cu handicap şi membrii familiilor lor ar trebui să primească protecţia şi asistenţa necesară pentru a da posibilitatea acestor familii să contribuie la exercitarea deplină şi egală a drepturilor persoanelor cu handicap,
- (y) Convinse de faptul că o convenţie internaţională cuprinzătoare şi integrantă de promovare şi protecţie a drepturilor şi demnităţii persoanelor cu handicap va aduce o contribuţie semnificativă la redresarea dezavantajului social profund al persoanelor cu handicap şi va promova participarea acestora în domeniile: civil, politic, economic, social şi cultural cu şanse egale, atât în ţările în curs de dezvoltare, cât şi în cele dezvoltate.
Articolul 4 Obligaţii generale 1. Statele Parte se angajează să asigure şi să promoveze exercitarea deplină a tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului pentru toate persoanele cu handicap, fără nici un fel de discriminare pe criterii de handicap. În acest scop, Statele Parte se angajează: (b) Să ia toate măsurile corespunzătoare, inclusiv cele legislative, pentru a modifica sau abroga legile, reglementările, cutumele şi practicile existente care constituie discriminare împotriva persoanelor cu handicap; (i) Să susţină formarea, în domeniul drepturilor recunoscute de această Convenţie, a profesioniştilor şi a personalului care lucrează cu persoane cu handicap, în vederea îmbunătăţirii furnizării asistenţei şi serviciilor. In conditiile in care in Europa Guvernele impun cresterea calitatii serviciilor acordate persoanelor cu handicap, conform conventiilor si strategiilor in vigoare, in Romania se petrec urmatoarele lucruri: 1 februarie 2011 „Primăria Bistriţa este nevoită să renunţe la cei 240 de asistenţi personali Primăria Bistriţa se vede nevoită să renunţe a mai plăti salariile celor 240 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap de pe raza municipiului, ca urmare a recomandării venite din partea guvernului de a reduce sumele alocate în acest scop.
”Mediafax „De azi, 1 februarie 2011, 350 de asistenţi personali din Târgovişte, trimişi în şomaj legislativul târgoviştean a decis, pentru a face economie de fonduri, să elimine din schema de personal asistenţii personali ai persoanelor cu handicap. 350 de persoane sunt începând de astăzi şomeri.”
Mediafax Ordonanta de urgenta 84 din 20 septembrie 2010 (OUG 84/2010)pentru modificarea si completarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap 3.
La articolul 42, dupa alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (7), cu urmatorul cuprins: „(7) In situatia in care angajatorul nu poate asigura angajarea asistentului personal, se acorda indemnizatia prevazuta la alin. (4), indiferent de optiunea exprimata potrivit prevederilor alin. (1) si (4).” 4. La articolul 44, partea introductiva si litera a) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: „Art. 44. – Autoritatile administratiei publice locale prevazute la art. 43 alin. (2) au obligatia: • de a angaja si salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav, in conditiile prezentei legi;”.
Se pare ca inevitabilul este pe cale sa se produca…. Deci d.lor guvernanti…ultima speranta a persoanelor cu handicap, din romania este aceea, de a scrie negru pe alb ce se intampla cu noi daca ne ve ti diminua din pensii, acele pensi care vizavi de nevoile noastre medicale si sociale sant totusi mici. Frumosi sau urati, prosti sau destepti,norocosi sau ghinionisti, santem in stare sa renuntam la multe idei, si la o droaie de idealuri, ramanandune doar speranta….Sperante ni se vand cu tona,iar noi abia asteptam sa fim mintiti.Ne mintim la randu-ne cat ne tin puterile ,tragand nadejde ca macar o data una singura,fericirea are s-asi arunce ochi si asupra noastra.Desi ea nu prea are obiceiul asta, noi condamnati la viata, cutreierand prin lume intr-o doara o tot pandim. E poate cea mai frumoasa inchipuire din mintea noastra, o umbra propice la care ne adapostim, cand in moalele capului ne bat razele unui soare nemilos.iar sucul gastric di stomacul nostru, someaza…prelucrand rar cateva firimituri..ale unui bol alimeantar redus…si pe cale sa fie suprimat…Nu am votat noi suferinta la care santem condamnati, nu ne am dorito…nu ne-am impuso, ea a venit fara voie ,iar uni dintre noi am fost loviti acum fiind bolnavi, si neajutorati. Daca ne uitam in urma si rasfoim istoria acestei tari vom vedea ca majoritatea persoanelor cu handicap din acele vremuri se numara printre eroi neamului…Sa analizam un singur razboi in care s-au folosit doar sabiile si scuturile…si sa ne gandim oare cati ostasi si au pierdut unul s au mai multe membre…sau au dobandit alte forme de handicap…si sa ne intrebam ce masuri s-au luat atunci vizavi de aceste persoane? Eu cred ca au fost repectati si ajutati atat ei cat si familile lor. Nu putem sa nu observam ca incet dar sigur santem trecuti intr-un con de umbra…si usor dar sigur viata asta a noastra si asa atat de grea…se va sfarsi…si ce este si mai trist vom muri cu gandul ca am votat niste oameni care sa ne ajute…pentru a ne duce un trai decent, iar ajutorul…probabil il vom primi in ceruri…Domnilor guvernanti taiem salari taiem pensi taiem alocatii taiem orice forma de retributie sau venit al cetateanului de rand si totul ce este legat de supravietuire creste… cum credeti ca mai putem duce aceasta cruce…sa procedam cum au procedat uni din semeni nostri ? Ce s-ar intampla atunci..? s-ar umple cimitirele…iar cei prosperi ar falimenta. Avem un proverb Romanesc…sa impacam si capra vecinului si s-al uitam pe acela dupa noi potopul…Daca noi vom putea contribui prin sacrificarea pensilor noastre, la iesirea din impas a acestei tari, faceti cum credeti dar va spun ca fara medicamentele, hrana, si ajutorul persoanelor de langa ,noi nu vom supravietui…si nu va fi doar o persoana ci va fi o statistica, care deja incepe sa se contureze.Lagarele naziste ne-au dat un exemlu prin formele multiple de exterminare, aplicate acolo pe acei vizati in general evrei…stim s -au experimentat moarte prin infometare insetare lipsa s-au tratamentul cu diverse medicamente…etc totul pentru a suprima si a aduce omul sa cedeze si sa se impace cu ideea ca trebuie sa moara. Avem o tara bogata…spunem noi Romanii…mai spun unii… pacat ca este locuita…dar nu este asa…este tara in care tot romanul vrea sa traiasca decent vrea sa munceasca vrea sa asigure familiei cele necesare existentei. Consider ca veti lua decizi intelepte in ce ne priveste convingerea mea si a fratilor mei de suferinta, este ca ve-ti cumpani in decizile luate vizavi de cei morbizi c a sii mine…
D-le Laurenţiu, de acord cu Dvs, până într-un punct. Suferinţa şi pierderea fizică nu vă face o persoana morbidă ci sunteţi una valoroasă. În rest, subscriu!
Domnul LAURENTIU spune perfect dreptatea. FCNDR lupta pentru dreptate. ORICE PERSOANA CU HANDICAP ARE DREPTUL LA RESPECT.
NIMIC PENTRU VOI FARA NOI
Stefan STEINER
vicepres AHNRomania
ores. AHN-CS
http://www.ahncs.eu
Mulţumesc d-le Steiner pentru intervenţie. Orice persoană cu dizabilităţi are dereptul la respect, şi mai mult decât atât să aibă sanşe egale şi accesibilizarea tuturor serviciilor, atât publice, cât şi private!
am o problema, sunt angajat la o scoala ca paznic si am gradul 3 de hamdicap[usor].dupa noul recensamant facut ,[reactualizarea dosarelor]medicul de familie vrea sa-mi treaca in carnetul de sanatate handicapul .daca mi-l trece,mai am drept de munca la locul respectiv?
Bună ziua! Sigur că aveţi drept de muncă! Gradul de dizabilitate respectiv certificatul de handicap se emite numai pe baza actelor medicale şi este conform cu starea de sănatate şi a criterilor de încadrare în grad de handicap.
Dacă vă referiţi la campania care a avut loc între lunile iulie 2010 şi ianuarie 2011 privind inspecţia asupra dosarelor persoanelor cu dizabilităţi vă pot spune că acesta s-a încheiat. Nu am informaţii legate de pensiile de invaliditate. Să nu faceţi confuzie între INDEMNIZAŢIA DE HANDICAP şi PENSIA DE INVALIDITATE, care sunt doua chestiuni diferite, criterii diferite si comisii diferite. Dumneavoastra aveşi gradul III de handicap, însă acestui grad nu i se acorda nucio indemnizaţie de handicap, niciun cunatum financiar şi nici alte facilităţi.
ÎNCADRAREA ÎNTR-UN GRAD DE HANDICAP NU VĂ LIMITEAZĂ DREPTUL LA MUNCĂ SI NU VĂ INTERZICE SĂ MUNCIŢI!
dom justina radu vrau sa nevadem urgent 0730182112
da cu handicap gr 2 accentuat permanent vrau sa se da drepturile ca in europa si bani la un loc de munca cu se dau in europa am plecat in austria se dau bani la persoane cu handicap grad 1 2 3 4 se in cadraza in europa si in belgia se dau niste bani pe lga bani de salaru este in clusiv o indemizacie de 90E pe zi si la bugaria se plateste bine nu se plateste bine ro
Dvs vreti drepturi ca in Europa, toti vrem asta, salarii ca in Vest, indemnizatii ca acolo, etc! Mai intai sa avem atitudine ca in Vest si o sa ne fie la toti mai bine!