De cand am ales sa plec din Hunedoara, (nu stiu cat de inspirata a fost alegerea, pentru ca am sentimentul dezradacinarii, dar pana sa ma dumiresc voi fi prea obisnuit cu locurile in care sunt acum) am devenit mult mai preocupat de oamenii de cultura din judetul meu.. E adevarat ca in 2006 am avut prilejul sa ma reintoarc acasa, insa eram prea marcat de evenimente recente din viata mea pentru a o lua din nou de la capat. Pe atunci reintoarcerea ar fi fost insotita de un sentiment de neimplinire, de om cu capul plecat. Au fost si alte motive subiective care nu m-ar fi facut sa ma simt confortal. Astept reintoarcerea acasa, care va sa vina, nu am nicio indoiala, dar…nu e locul aici sa vorbesc despre asta.
Cate ceva despre cel mai important om de cultura pe care l-a dat Valea Jiului
Ion Desideriu Sîrbu s-a născut în data de 28 iunie 1919, la Petrila, judeţul Hunedoara. A fost un cunoscut romancier, eseist, filozof, profesor de filozofie român, autor de literatură de sertar şi a semnat utilizând pseudonimul I.D. Sîrbu. Născut în familia unui miner, I.D. Sîrbu a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj şi, după cum declara el însuşi, a fost primul student la Filozofie care provenea dintr-o colonie de mineri, cu o tradiţie muncitorească foarte veche. A activat în cadrul Cercului literar de la Sibiu, alături de Ion Negoiţescu, Radu Stanca, Ştefan Augustin Doinaş, Cornel Regman, Eugen Todoran, Ovidiu Cotruş etc.
Dacă Lucian Blaga i-a fost profesor şi mentor, ulterior I. D. Sîrbu i-a devenit asistent la catedră profesorului Liviu Rusu. În 1947, I.D. Sârbu a devenit cel mai tânăr conferenţiar universitar din ţară. A fost însă scos din Universitate, epurat de noua orânduire, care îl considera un filozof cu idei reacţionare. Motivul real pare să fi fost refuzul unui denunţ abominabil împotriva mentorului său, Lucian Blaga, care în acel moment îi conducea teza de doctorat. După câţiva ani de profesorat în învăţămantul liceal, a devenit redactor în Bucureşti, la revista Teatrul, apoi la Revista de Pedagogie.
În urma unui articol critic referitor la o piesă comunistă şi din cauza unei presupuse colaborări cu reacţionarii maghiari, în perioada Revoluţiei maghiare anticomuniste din Budapesta, în 1956, scriitorul a fost arestat şi condamnat, întâi pentru un an, apoi pedeapsa creşte la şapte ani
După eliberarea din închisoare, a lucrat câteva luni în mină, reuşind în cele din urmă să se angajeze la Teatrul Naţional din Craiova, oraş în care i-a şi fost stabilit domiciliu obligatoriu şi în care a rămas apoi pentru tot restul vieţii. Publică, după o lungă perioadă de interdicţie, piese de teatru, povestiri şi două romane pentru copii, cu ecou de critică extrem de redus.
Din 1964, I.D. Sîrbu s-a stabilit la Craiova, unde a şi murit, la 17 septembrie 1989. A fost secretar literar al Teatrului Naţional din Craiova, dar mai ales un prolific dramaturg.
După 1989 cărţile sale au provocat o adevărată emoţie în rândul intelectualilor români şi au constituit exemple de literatură de sertar. Un rol semnificativ în promovarea operei sale l-a avut soţia sa, Elisabeta Sîrbu, modelul personajului Limpi din romanul „Adio Europa”.
VICTOR PETRINI, PERSONAJUL PRINCIPAL DIN „CEL MAI IUBIT DINTRE PAMANTENI”, ESTE MODELAT DUPA I.D. SIRBU
Buna ziua!
Vin cu o propunere pentru dumneavoastra. Ati putea detine un nume propriu pentru blog de genul numelemeu.com si cu o grafica personalizata. Daca doriti sa aveti un blog total personalizat pe care sa il detineti 100% si sa aiba propriul nume ales de duneavoastra puteti apela la serviciile oferite de http://i-hostyou.com
In cazul in care nu va descurcati puteti fi ajutat in parcurgerea tuturor pasilor necesari pentru a avea propriul blog personalizat si a va bucura cat mai curand de aceasta noua schimbare.
Daca sunteti de acord si vreti sa aflati mai multe detalii astept un mesaj pe adresa de email shaketheinternet@gmail.com
O zi buna!