social

3 Decembrie – Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

In data de 4 Decembrie, la Sala Reduta, a avut loc un spectacol cu si pentru persoanele cu dizabilitati!
Spre bucuria mea si a participantilor au fost multi spectatori, sala fiind plina. A fost primul an, in care sala a fost plina, ceea ce inseamna ca incet incet oamenii incep sa aprecieze si sa priveasca cu respect spre persoanele cu dizabilitati. Ne-am simtit cu totii impreuna.
Singura neplacere este data de faptul ca Sala Reduta, nu are accesibilizare pentru persoanele cu deficienta locomotorie. Cu siguranta, in timp acest lucru se va schimba. De noi depinde ca acest timp sa se scurteze. Si de noi depinde sa intreprindem masuri pentru rezolvarea acestei situatii. Sa discutam si sa justificam, dincolo de obligativitatea legii, necesitatea culturala si de dezvoltare personala care ne este ingradita din cauza lipsei accesului. Sunt convins ca nu este vorba de rea credinta, pentru ca pe unii oameni ii cunosc si pot spune ca nu e vorba de rea credinta, insa sunt sigur ca vom gasi deschidere pentru accesibilizarea salii.
”  Noua strategie a UE este de a inlatura obstacolele care impiedica persoanele cu dizabilitati sa se bucure de drepturile lor in societate ca si restul populatiei. Unele dintre masurile ce ar trebui aplicate in urmatorii zece ani de catre guverne sunt recunoasterea reciproca a cardurilor nationale de dizabilitate si promovarea standardizarii in utilizarea regulilor privind achizitiile publice si ajutoarele de la stat, astfel incat acestea sa fie accesibile persoanelor cu dizabilitati.
Romania are datoria de a prelua si aplica prevederile Tratatului de la Lisabona intrat in vigoare la 1 decembrie 2009 prin care se consolideaza noi mecanisme de solidaritate sociala, se militeaza pentru o Europa a drepturilor, valorilor, libertatii si sigurantei si totodata se mentin drepturile deja existente insa se introduc altele noi privind drepturile civile, politice si sociale.” ( sursa www.prostemcell.ro)

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *