cărţi, cultură, opinii, tura vura

Idolii Forului

Pe 10 iunie, volumul a fost lansat in Brasov, in prezenta a doi dintre autori Sorin Adam Matei si Alexandru Matei, dar si unii oameni de cultura si universitari brasoveni: Rodica Ilie, Alexandru Lacatus. Lansarea a fost mai degraba o masa rotunda moderata de catre Alexandru Musina, autorii punand in discutie rolul intelectualilor nostri publici cu formare enciclopedica in societatea actuala.
Ca volumul se doreste a fi de referinta, un fel de manifest, este intarit si de faptul ca are o buna expunere mediatica si un site atasat.
Acesti idoli ai forului par sa fie cunoscuti, formati in primul rand din triada: Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici, dar si de alti intelectuali publici, poate mai putin expusi cum ar fi Vladimir Tismaneanu sau Andrei Cornea. Pana la urma acestia si-au fundamentat pozitia in cultura romaneasca post revolutionara. Chiar daca nu se poate spune ca au format o scoala de gandire, ei se legitimeaza prin performate culturale si atitudini civice care nu au ramas fara urmari in mediul intelectual romanesc.
Renuntarea la modelul enciclopedist nu este foarte clara. O ideea a dezbaterii a fost aceea a unei clase de mijloc a spiritului formata din ‘orice intelectual care are ceva de spus”. Insa, aici se iveste o noua discutie. Punand astfel problema, cine il legifereaza pe un intelectual ca are cu adevarat ceva de spus? Prin aceasta, oare nu cumva te defineste altcineva ca fiind intelectual sau nu? Nu cumva devi intelectual printr-o instanta considerata deja superioara si demna sa trieze intelectualul veritabil, “care are ceva de spus”, fata de cineva al caror idei nu sunt acceptabile? In mod logic rasturnarea de pe soclu presupune ridicarea altora. Si cine sa-si impietreasca picioarele si gandurile pe marmura neagra daca nu noii idoli ai clasei de mijloc care devine o noua elita? Este oarecum la fel ca in teoria sociologica asupra elitelor a lui Pareto. Noua elita nu va uza de aceleasi metode mediatice si chiar politice, nu va deveni la randul ei autosuficienta? Daca acum par lei tineri, gata sa nu faca compromisuri, sa-si sustina ideile liber si mai putin conventional, in timp vor deveni vulpi, sireti si interesati de pozitia lor! Puterea este cea vizata – chiar daca nu este si nu va fi recunoscuta direct de nimeni. Daca privim si in societatea noastra, cati oameni de cultura care au ajuns sa fie implicati politic sau sa conduca organizatii, au mai fost interesati de scriitura, de litere sau de cultura? Se va invoca mereu faptul ca acum exista preocupari administrative care le aduc o mare frustrare…nu mai au timp pentru literatura, cultura, frumos! Nu mai au timp…Nu-i nici un bai, au bani!

Comments

comments

0 gânduri despre „Idolii Forului”

  1. Multumesc d-le Matei pentru lectura! Ca un om care a fost la Libraria Okian, in timpul lansarii cartii, spun ca vorbeati si de persoane nu doar de idei. Poate, dupa o vreme, in care volumul a parut interesant pentru multi cititori, v-ati ajustat un pic teoria si ati pus accent pe idei. La Brasov s-a vorbit de persoane, de la Eminescu – la Noica si de cei amintiti mai sus. Ma astept ca in timp, teoria dvs si a colegiilor dvs, sa se nuanteze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *